Pen | Fortesa Prabalgad... - Secret World

Pen, Maharashtra 410206, India
0 views

Roberta Bova

Description

Fortesa Prabalgad qëndron në një lartësi prej 2,300 metra (700 metra) në Ghatat Perëndimore. Fortesa njihej më parë si Muranjan deri sa u mor dhe u quajt nga forcat Marata nën sundimin E Chatrapati Shivaji Maharaj. Fortesa e saj motër është Irshalgad. Ngjitur Me Prabalgadin,në veri, qëndron në fortesën Kalavantin. Fortesa Prabalgad u ndërtua nga Sulltani Bahmani për të vëzhguar Fortesën E Panvelit dhe Fortesën Kaljan në zonën E Konkanit Verior. Rreth 1458 A. D, "Malik Ahmad" kryeministri i mbretërisë Së Ahmednagarit, mori detyrën gjatë pushtimit të Tij Të Konkanit. Pas shpërbërjes së Sulltanit Bahmani, fortesa mbeti me Sulltanatin Ahmadnagar. Gjatë rrëzimit të Sulltanatit Ahmadnagar, Shahaji udhëhoqi një dorë ndihme kundër forcave të veçanta të Perandorisë Mughale dhe dinastisë Adil Shahi. Pas rrëzimit të Sulltanatit, ai u shpërngul në Muranjan së bashku me gruan E tij Jijabai dhe djalin Shivaji për një periudhë të shkurtër kohe. Megjithatë, pas humbjes së Shahajit dhe marrëveshjes së Mahulit, Konkanit Të Veriut së bashku me fortesën, Ju dha Mughals-Ëve që i dhanë autoritetin qeverisës të zonës Adilshah të Bijapurit. Chatrapati Shivaji pushtoi fortesën nga Mughals-Ët në 1657 A. D, pas së cilës ai e ngriti veten në zonën Kaljan-Bivandi. Gjatë sulmit nga Chatrapati Shivaji, fortesa u qeveris nga "Kesar Singh" një sardar Moughal dhe ishte e vetmja fortesë për të ngritur një qëndresë të fortë. Singh vdiq gjatë betejës në tetor 1657. Nëna e Kesar Singut u fsheh dhe nipi i saj gjatë sulmit. Chatrapati Shivaji, në një akt mirësie u sigurua që zonja dhe fëmija u lejuan të kalonin një kalim të sigurt jashtë. Në vitin 1826, Umaji Naik, një luftëtar i lirisë dhe bashkëpunëtorët e tij besohej se e kishin bërë fortesën si shtëpinë e tyre për një periudhë të shkurtër kohe. Prabalgad qëndron në pllajën prabale midis Materanit dhe Panvelit dhe mund të shihet lehtë nga Mumbai-Pun