Kisha triniti në Manhatanin E Poshtëm... - Secret World

75 Broadway, New York, NY 10006, Stati Uniti
23 views

Anna Luzhina

Description

Kisha triniti ndodhet në Manhatanin E Poshtëm ku Broduei takon Uoll Stritin dhe Është Një Piketë Historike Kombëtare e regjistruar. Kisha e komunitetit Të Nju Jorkut Të Anglisë bleu tokën për ndërtimin e kishës në 1696. Ndërtesa E Kishës Së Parë Triniti u ndërtua në 1698 dhe u shkatërrua në Zjarrin E Madh Të Nju Jorkut të 1776. Një ndërtesë zëvendësuese u ndërtua më 1790 dhe zgjati deri më 1839 kur u konsiderua tepër e dobët pas dëmeve të rënda nga stuhitë e dëborës. Struktura e tretë e kishës mbetet sot dhe u ndërtua në vitin 1846. Ndërtesa u projektua nga Riçard Xhon bashkëthemelues i Institutit Amerikan të Arkitekturës. Ndërtesa E stilit Gotik të rilindjes ka një majë të gjatë 86 metra dhe pjesa e jashtme është e mbuluar me gurë rëre dhe e stolisur me spira Gotike, harqe dhe vezë të theksuara. Të gjitha spaikët dhe shikimet e projektimit të jashtëm duken të vënë në dukje efektin e kullës së lartë. Hyrja e kishës ka dyer të rënda bronxi dhe mbi të është një dritare e bukur trëndafili. Brendësia e kishës është tipike e stilit neo-Gotik me një tavan të lartë dhe dekorim të zbukuruar. Pas altarit është një dritare e njollosur xhami që përshkruan Jezusin dhe gjashtë dishepuj në ngjyra të shkëlqyera. Jashtë kishës është një skulpturë pemë e krijuar nga një pemë gjigande sikamore e cila u shkatërrua gjatë 9/11.