Katedralja Ortodokse serbe e Shën Savës... - Secret World

20 W 26th St, New York, NY 10010, Stati Uniti
5 views

Roberta Alvarez

Description

Katedralja Ortodokse serbe e Shën Savës u ndërtua në 1850 Në rrugën 20 Perëndimore me stilin E Ringjalljes Gotike dhe pothuajse u shkatërrua krejtësisht në një zjarr vitin e kaluar. Kisha u themelua fillimisht ndërsa kompleksi I Kishës Triniti u projektua nga Riçard Upton. Në 1865, për herë të parë në Amerikë, kisha Episkopale mbajti një liturgji Ortodokse e cila ishte një veprimtari e padëgjuar atë kohë.Faltorja mbajti gjithashtu martesën e Edit Uortonit, romancierit fitues Të Çmimit Pulitzer dhe frymëzoi aspektet e romanit të saj, Epokës së Pafajësisë. Triniti Chapel mbajti shërbime dhe i shërbeu komunitetit për më shumë se pesëdhjetë vjet deri sa u shit më 1942 kur u bë komercializimi dhe shumica e besimtarëve të tij zgjodhën të lëvizin në veri. Katedralja e Shën Savës u ble për tridhjetë e mijë dollarë nga Dioqeza Ortodokse Serbe. Përtej përbërësve fetarë të katedrales, ajo merr pjesë në mundësitë kulturore e arsimore që kanë për qëllim ruajtjen e kulturës, gjuhës dhe traditave serbe. Pas Luftës Së DYTË Botërore, kisha ndihmoi refugjatët dhe emigrantët nga Jugosllavia. Në 1968 katedrales iu dha statusi historik kombëtar nga Komisioni i Piketimit dhe Ruajtjes i Qytetit Të Nju Jorkut.Që nga zjarri, komuna ka stabilizuar muret e mbetura, me kërkesë të Departamentit të Ndërtesave dhe po punojnë me Komisionin E Ruajtjes së Piketave, agjensitë e qytetit dhe organizata të tjera për "procedurën e duhur për rinovimin e kishës sonë," raportoi katedrala në uebsajtin e saj gushtin e kaluar. Një nga sendet që i mbijetoi zjarrit është një skulpturë e shkencëtarit serb Nikola Tesla.