Kisha E Grundvig në Kopenhagen... - Secret World

På Bjerget 14B, 2400 København NV, Danimarca
0 views

Ludovica Marina

Description

Kisha E Grundtvig është vendosur në Qarkun Bispeburg të Kopenhagenit.Kjo kishë është, falë paraqitjes së saj të pazakontë, një nga ndërtesat më të njohura fetare në qytet dhe një nga pak shembujt e kishës në stilin ekspresionist. Kisha i kushtohet filozofit danez Nikolai Frederik Severin Grundvig dhe u projektua nga Peder Klint më 1913.Peder Klint arriti Me Kishën E Grundvig një sintezë të arkitekturës daneze. Për projektin e tij arkitekti studjoi një sasi të madhe kishash tipike Të Danimarkës, frymëzuar nga format tradicionale të ndërtimit, materialet më të përdorura dhe dekorimet e kishave popullore. Klint u përpoq të bashkojë format gjeometrike të të ashtu-quajturit Steinexpresionizëm (që është, i tipikut të tanishëm ekspresionist për Gjermaninë e veriut, veçoria më e dukshme është përdorimi i tullës tipike të rajonit balltik që tashmë e kishte karakterizuar sezonin e madh hanseatiku i Backstinekspionizmit) me linjat klasike të zhvillimit, zhvillimit vertikal, gotikal. Fasada perëndimore, e ngjashme me Perëndimin apo një organ dhe duke përfshirë një kullë të lartë 49 metra, është padyshim struktura më interesante e kompleksit. Për dekorimin e palëve Klint riinterpretoi modelin tipik danez të Gables me një shkallë kurorëzuese, duke tërhequr një tip të pazakontë të dyfishtë. Krahët janë me gjerësi të konsiderueshme; gjatësia totale është 76 metra, gjerësia totale 35 metra, dhe tre korridoret, të projektuara në Hallenkirçe (krahë në të njëjtën lartësi me qendrën) arrijnë kulmin e 22 metrave. I brendshmi, me një shije Të fortë Gotike, mund të strehojë 1,800 vetë. Ndërtimi u bë duke përdorur rreth gjashtë milion tulla me ngjyrë okre, një material tipik për strehimin publik në Danimarkë.