RSS   Help?
add movie content
Back

Κάστρο του Παλίζι

  • Via Sant'Angelo, 14, 89038 Palizzi RC, Italia
  •  
  • 0
  • 106 views

Share

icon rules
Distance
0
icon time machine
Duration
Duration
icon place marker
Type
Palazzi, Ville e Castelli
icon translator
Hosted in
Greek

Description

Το κάστρο δεσπόζει Palizzi Superiore υψώνεται σε ένα μαμούθ βραχώδη κορυφογραμμή σε 300 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας με καθαρά τείχη, σε δεσπόζουσα θέση σε σχέση με την πόλη. Θεωρήθηκε αμυντικό προπύργιο για να ξεφύγει από τις επιδρομές των εχθρών των αιώνων της τουρκικής πειρατείας. Η μόνη δυνατότητα πρόσβασης είναι μέσω Castello ως απόδειξη της στρατηγικής θέσης. Δεν υπάρχουν συγκεκριμένες πληροφορίες σχετικά με την ημερομηνία κατασκευής του κτιρίου, αλλά σε μια πλάκα τοποθετημένη στην είσοδο διαβάζουμε στα Λατινικά ότι το 1580 "έπεφτε λόγω γήρατος". Το πρώτο κτίριο του φρουρίου θα μπορούσε να χρονολογείται από το secolo Με τα χρόνια, υπήρξαν πολλές παρεμβάσεις στις οποίες υποβλήθηκε και που τον οδήγησαν στην εμφάνιση με την οποία εμφανίζεται τώρα. Η αμυντική δομή άλλαξε από τον Romano, το Colonna και το Erbo τον τρίτο αιώνα, από το Arduino της Alcontres τον τρίτο αιώνα και στη συνέχεια μετατράπηκε σε ένα κτίριο κατοικιών από την αρχοντική οικογένεια των De Blasio το 1866 (στο πρόσωπο του Τιβέριου, που αποφάσισαν να ξαναχτίσουν το κάστρο της Palizzi ακριβώς ένα χρόνο μετά το θάνατο του πατέρα του, παρουσιάστηκε στο δωμάτιό του), ο οποίος στη δυτική πλευρά χτίστηκε το κτίριο, όλα σε τούβλο. Μετά την ανοικοδόμηση το κάστρο χρησιμοποιήθηκε ως θερινή κατοικία από τον Δον Τιβέριο μέχρι το θάνατό του το 1873, σε ηλικία μόλις 46 ετών. Από την αρχαία αρχική δομή παραμένουν οι ψηλοί τοίχοι με τα ισχυρά τείχη με παπούτσι και διαχωριστικό Ταύρο, οι πολυεπίπεδες οπές πυρκαγιάς που ακολουθούν την πορεία της βραχώδους κορυφογραμμής και μερικά ίχνη πολεμίστρων και παραθυράκια. Τέλος, υπάρχουν δύο πύργοι, ένας κυλινδρικός οδοντωτός στην ανατολική πλευρά και ένας γωνιακός στην αντίθετη πλευρά. Η πόρτα εισόδου, που ξεπερνιέται από ένα καντίτοια, εξακολουθεί να φέρει το οικόσημο με την επιγραφή του Francesco Colonna που το αποκατέστησε το 1580 και εξακολουθεί να διατηρεί το πέτρινο δαχτυλίδι. Το 1943 ο Κάρλο ντε Μπλάζιο κατέφυγε εκεί, όταν ο Ρέτζιο βομβαρδίστηκε από τους αγγλοαμερικανούς. Μεταξύ των ετών 1950-1960 ο Ferdinando, που ονομάζεται Nandino, χρησιμοποίησε το κάστρο τους καλοκαιρινούς μήνες με τη σύζυγό του donna Noemi και τα παιδιά του. Ο Don Nandino παρείχε μικρές αποκαταστάσεις στο κατοικήσιμο τμήμα, οι οποίες ωστόσο ήταν ανεπαρκείς για να σταματήσουν την προοδευτική επιδείνωση. Σήμερα, ακόμη και αυτό το αποκατεστημένο κατοικήσιμο μέρος, είναι σχεδόν χωρίς περισσότερη κάλυψη. Ένα πιστοποιητικό από τον δάσκαλο των πράξεων του Palizzi, Saverio Grimaldi, δείχνει ότι το 1751 το κάστρο περιβάλλεται από τείχη με δύο πύργους. Στο εσωτερικό υπήρχε μια μεγάλη σκάλα με ένα μόνο παράθυρο, η κουζίνα "με την εστία της καμινάδας", ένα δωμάτιο με οροφή σπασμένων σανίδων, "μια αντεκάμερα επίσης ρουστίκ φουσκωμένες σανίδες", μια σειρά από άλλα δωμάτια, αποθήκες και κελάρια. Η δομή είναι αρθρωτή και αυτό οφείλεται στις αλλαγές και προσθήκες των κυριαρχιών που έχουν συμβεί κατά τη διάρκεια των αιώνων. Τα κυλινδρικά κυκλικά σώματα σε προεξέχουσα θέση σε σχέση με τα τοιχώματα κουρτινών του κεντρικού κτιρίου ζωντανεύουν το πλανητομετρικό σχήμα. Όλα τα υψόμετρα εμπλουτίζονται με γείσα με γραμμικά στοιχεία, υπογραμμισμένα στην κύρια πρόσοψη με μικρές ωοειδείς διατρήσεις. Υπάρχουν πολλές τρύπες στα υψόμετρα, παράθυρα με στρογγυλή καμάρα σηματοδοτούν το ισόγειο, μυτερά παράθυρα και πιο περίπλοκο τον επάνω όροφο. Η κύρια είσοδος και αυτή στη βεράντα με θέα στο χωριό Κάτω βρίσκονται, σε σύγκριση με την τοιχοποιία, σε ένα προηγμένο σώμα με αμβλύ περίγραμμα. Το εσωτερικό έχει εμφανείς εργασίες αποκατάστασης (ακόμα σε εξέλιξη) με στοιχεία ενίσχυσης των σιδερένιων κατασκευών και νέα δάπεδα με ξύλινα δοκάρια. Ένας ξύλινος διάδρομος επιτρέπει το περπάτημα στα κύρια δωμάτια. Στο ισόγειο υπάρχουν σέλες και άλλα στοιχεία της πολύ πρόσφατης περιόδου κατά την οποία το κάστρο προοριζόταν να στεγάσει ζώα. Τα άλλα δωμάτια, εκ των οποίων εκείνα στον επάνω όροφο ήταν άχρηστα λόγω της κατάρρευσης της οροφής που δεν είχε ακόμη ανακαινιστεί, προορίζονταν για στάβλους, κουζίνες, αποθήκες και ιδιωτικά δωμάτια. Το κάστρο ήταν επίσης εξοπλισμένο με φυλακές σκαλισμένες στο ζωντανό βράχο. Σε τεχνικό-εποικοδομητικό επίπεδο, υπάρχει μια τοιχοποιία από άμορφες πέτρες τοποθετημένες σε οριζόντια κρεβάτια ρυθμιζόμενα με πολύ κονίαμα, ενώ το toro, τα γείσα και τα beccatelli βρίσκονται σε ασβεστόλιθο. Σε όλες τις κουρτίνες υπάρχουν παρεμβάσεις από σφήνες από τούβλα και σπασμένα πλακάκια. Το πιο πρόσφατο σώμα που ανεγέρθηκε από το De Blasio είναι σε φέροντα τοιχοποιία. Το κάστρο έχει κηρυχθεί εθνικό μνημείο από το Υπουργείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς

image map
footer bg