RSS   Help?
add movie content
Back

Pondicherry: Pojok Prancis ing India

  • Pondicherry, India
  •  
  • 0
  • 42 views

Share

icon rules
Distance
0
icon time machine
Duration
Duration
icon place marker
Type
Siti Storici
icon translator
Hosted in
Javanese

Description

Jeneng Pondicherry asalé saka tembung Tamil Puducheri sing tegesé 'pemukiman anyar'. Iki minangka pemukiman Prancis sing kalebu Pondy, Yanam, Karaikal, lan Mahe. Sing nggumunake yaiku kasunyatan manawa macem-macem distrik Pondicherry ana ing macem-macem negara. Ibukutha Pondicherry dumunung ing negara bagian Tamil Nadu kanthi jarak udakara 200 km saka Chennai. Nalika Karaikal uga minangka bagéan saka Tamil Nadu, Mahe dumunung ing Kerala, lan Yanam ing Andhra Pradesh. Ana pengaruh kuwat saka budaya Prancis ing kutha Pondicherry, utamané ing arsitektur, asil saka hubungan abad-lawas panggonan iki maintained karo Prancis. Saiki, Pondicherry luwih misuwur amarga hubungane karo Sri Aurobindo. Sri Aurobindo milih papan sing tentrem lan harmonis iki kanggo manggon ing dasawarsa kapindho abad iki lan tetep ana ing kono nganti mati. Sawijining revolusioner politik sadurunge teka ing Pondicherry, dheweke dadi salah sawijining wong pinter sing paling misuwur ing jaman modern sing diprodhuksi dening India. Ora akeh sing dingerteni babagan Pondicherry sadurunge pemukiman asing diwiwiti. Ana bukti kekaisaran Pallawa, Chola lan Vijayanagar ing saubengé kutha. Sing menarik yaiku peninggalan Arekmedu, kutha arkeologi sing misuwur kanthi pelabuhan ing ngendi perdagangan utama ditindakake karo Kakaisaran Romawi. Liwat pelabuhan iki India ngekspor sutra, rempah-rempah, malah manuk, singa, gajah menyang Kekaisaran Romawi kanthi ijol-ijolan emas." Ing abad kaping 16, wong Portugis pisanan teka ing kene, banjur ing abad sabanjure wong Denmark muncul. Ing taun 1673, Prancis teka. Nganti saiki, Pondicherry dadi desa tenun lan nelayan. Kutha Prancis diwiwiti ing sadawane segara lan ngubengi kidul, ing sadawane segara. Kutha iki alon-alon muncul kanthi benteng ing tengah. planners nyoba kanggo ngleksanakake sistem kothak iki methodically. Iku mbutuhake reconstruction saka akeh omah, biasane sing saka Tamilians, uga mbutuhake ketat implementasine saka angger-angger. pola concentric saiki karo bèntèng ing tengah lan boulevards saubengé. Nanging, wis ditambahi ngluwihi boulevard ing taun anyar.. Dina iki, sawetara wilayah jejer, kang sadurunge desa, wis klebu ing t wates kutha. Kira-kira taun 1760-an, Inggris ngrusak kutha kalebu bèntèng. Nalika Prancis nguwasani maneh, akeh bangunan sing dibangun maneh nanging ora dadi benteng. Ing pungkasan abad kaping 18 lan awal abad kaping 19, Pondicherry maneh ambruk ing tangan Inggris lan kabeh kegiatan konstruksi mandheg. Umume bangunan saiki muncul ing abad kaping 19, sing uga menehi tandha tekane sumber banyu ing kutha kasebut lan sambungan sepur karo India Inggris. Ing abad kaping 20, kutha iki wis ditambahi kanggo nyakup akeh desa tetanggan, sanajan sawetara owah-owahan digawe ing kutha utama. Koloni Prancis iki dadi bagéan saka Uni India ing awal taun 1950-an, karo Prancis kanthi sukarela ngeculake kontrol. Saiki, Wilayah Uni Pondicherry kalebu telung enklaf Prancis liyane, yaiku Karaikal (ing Tamil Nadu), Mahe (ing Kerala) lan Yanam (ing Andhra Pradesh).

image map
footer bg