RSS   Help?
add movie content
Back

Jam Astrario Kab

  • Piazza dei Signori, 35139 Padova PD, Italia
  •  
  • 0
  • 41 views

Share

icon rules
Distance
0
icon time machine
Duration
Duration
icon place marker
Type
Altro
icon translator
Hosted in
Javanese

Description

Ing Piazza dei Signori, ing Padua, ing latar mburi, ana tilas Palazzo del Capitano sing bisa uga dadi jam astronomi pisanan sing digawe ing Italia. Ing pertengahan abad kaping patbelas, Pangeran Ubertino da Carrara, raja Padua, nawakake kursi ing Universitas Padua marang Jacopo Dondi, sing duwe kawruh babagan obat, filsafat lan astronomi. Dondi (tilar donya taun 1359), kanggo nuduhake rasa syukur marang pangeran, ditawani masang jam ing kraton sing nuduhake jam, sasi, fase rembulan lan srengenge liwat pratandha zodiak; Sawise karya iki, Dondi nampa gelar turun temurun saka "dall'Orologio". Ing taun 1390, kraton Padua lan, utamane, menara jam dijarah lan karya agung Dondi dibongkar; ora ana sing ditinggal. Ing taun 1423, Novello Dondi dall'Orologio, keturunan Jacopo, miwiti eksekusi, ing menara sing dibangun maneh ing dhasar lawang sisih wétan Istana Carrarese, saka jam anyar miturut rancangan lawas; karya sing rampung, ing 1434, dening Giovanni dalle Caldiere; ing 1437 pasuryan jam dicet lan gilded dening Giorgio da Treviso. Fasad menara dibangun maneh ing watu Istrian dening Giovanni Maria Falconetto ing taun 1532. Jam kasebut didandani kanthi lengkap ing taun 1530 lan, ing taun 1688, tukang jam tangan Giovanni Carleschi dipasang karo pendulum. Ing pungkasan abad kaping 19, ora bisa digunakake, nanging saiki artefak kasebut bisa digunakake lan dibalekake maneh ing taun 2010. Kuadran njaba tunggal kanthi diameter kira-kira 5,60 m dibagi dadi 24 jam; iku kasusun saka limang bunderan concentric. Angka Romawi patlikur ditulis ing paling gedhe, ing njero ana pita annular biru gedhe sing disiram lintang emas; rong bagéan iki, karo belahan bumi terrestrial manggoni tengah, tetep, nalika telung bagéan liyane, kawangun dening telung cakram concentric ukuran beda, mobile. Cakram sing paling gedhe, sing ana ing dina sidereal, dihiasi karo tandha zodiak sewelas; timbangan siji ilang nalika kalajengking manggoni panggonan loro pratandha. Kakurangan kasebut amarga tandha-tandha sing diwakili nuduhake sistem zodiak pra-Romawi ing ngendi rasi lintang Scorpio lan Libra digabung dadi siji (sing mulane manggoni papan sing luwih gedhe ing sabuk zodiak). Nyatane, nganti saiki rong bagéan saka rasi lintang Libra diarani "chela lor" lan "chela kidul". Ing wektu pambangunan, jam kasebut uga ngemot perwakilan imbangan, iki diilangi sajrone modifikasi sing ditindakake dening abbot Bartolomeo Toffoli antara taun 1787 lan 1792 sing pengin ngetutake subdivisi zodiak paling kuno. Tradhisi populer ngubungake ora ana ukuran kasebut amarga tukang bangunan nglawan kekurangan keadilan klien sing pengin mbayar jumlah sing luwih murah tinimbang jumlah sing disepakati. Pinggir njaba disk sing luwih gedhe dipérang dadi 360 °, disorot sepuluh nganti sepuluh nganggo angka Arab. Ing disk tengah ana tangan solar sing tip, ing wangun panah, nguripake tombol njaba ing 24 jam; disk saka tangan iki, makili pasuryan manungsa ing relief dilengkapi sinar murub, gerakane ing ngarepe pratandha zodiak. Cakram iki dipasang ing lancet kanthi cara sing bisa muter dhewe supaya pasuryan tansah ing posisi vertikal. Amarga gerakan diferensial antarane tangan srengenge lan disk sing luwih gedhe, jalur srengenge ing antarane tandha-tandha zodiak bisa disimpulake. Antarane pratandha Scorpio lan Sagittarius ana tangan, indeks kang diarahake menyang divisi saka dina lan sasi sing maleh ing pinggiran disk kapindho. Jeneng-jeneng sasi ditulis ing Latin, lan tanggal ditepungi dening divisi ireng lan putih gantian, dituduhake, saka sepuluh kanggo sepuluh, dening nomer; sasi duwe jumlah dina miturut tanggalan, lan sasi Februari ana 29 divisi. Cakram sing paling cilik saka telung cakram, sing gerakane muter cocog karo gerakan rembulan diurnal, duwe bukaan bunder, diselehake kanthi eksentrik, ing ngendi fase rembulan diwakili. Pinggir cakram tengah cilik dipérang dadi 29 ½ bagean, titik 0 sing cocog karo bukaan rembulan sing eksentrik. Ekstensi njero salah sawijining sinar cakram sing murub nuduhake umur rembulan ing bagean kasebut. Ing disk tengah padha kita bisa mbedakake, tansah miwiti saka titik 0, segi telu, kothak lan hexagon, telung tokoh dhasar digambar saka astrologi lan digunakake, ing abad tengahan, kanggo nggawe horoskop. Papat bukaan babak ing sudhut dial nuduhake sasi, tanggal, jam lan menit. Sing terakhir nambah limang ing limang menit.

image map
footer bg