Shpella E Zbulesës... - Secret World

Unnamed Road, Skala 855 00, Grecia
35 views

Anushka Mehta

Description

Shpella e Apokalipsit ndodhet midis fshatrave Skala dhe Kora, në një pyll pishash një distancë të shkurtër nga porti i ishullit Patmos. I Dërguari Xhon Dëgjoi Zërin e Zotit nga një ndarje e trefishtë e formuar në shkëmb, E cila simbolizoi Trininë e Shenjtë dhe kishte vizionet që e çuan të shkruante librin E fundit Të Biblës. Ky vend mistik, Qendra E Krishtërimit së bashku me manastirin E Shën Xhonit, ka sjellë në ishullin E Patmos titullin e "Jeruzalemit të Mesdheut". Ja, ashtu fjalët e Të Dërguarit thjeshtë janë të qarta në ishull: "unë Jam Jahja, vëllai yt dhe shoku yt në sundim, dhe krishti u quajt Në ishull, Patmos, për shkak të fjalës Së All-llahut dhe dëshmisë Së Isaut, isaut."(Zbulesa 1: 9) Shpella ishte streha e parë E nxënësit Xhon, kur në 95 pas krishtit Perandori Romak e dëboi Në Patmos, për shkak të predikimeve Të Tij Të Krishtera. Evangjelisti mbeti në ishull deri në 97 PARADITE dhe gjatë qëndrimit të tij në shpellë, tre çarje u formuan në shkëmb nga i cili doli zëri i Zotit. Është bindëse që Edhe Ungjilli i katërt I Xhonit është shkruar në të njëjtën shpellë. Më vonë Shën Kristofer, Abati i Bithinisë, e transformoi ishullin E Patmos në një vend faljeje, në fakt të shekullit XI, falë koncesionit të Perandorit Aleksios Komninos I, manastirit madhështor kushtuar Shën Xhonit. Parlamenti grek më 1983 deklaroi Ishullin E shenjtë Patmos dhe më 1999, UNESKO e shpalli manastirin, shpellën e Zbulesës dhe fshatin Chora Një Vend Të Trashëgimisë Botërore. Ai paraprihet nga një manastir i vogël e i bardhë i quajtur Apokalipsi, i ndërtuar në shekullin e shtatë. Nga këtu, përmes shkallëve që i krahasojnë qelizat e murgjve, ju zbret në shpellë, para nga një kishë që shërben si një hyrje ku ju mund të perceptoni një erë të fortë të temjanit. Brendësia e shpellës është e vogël, e ndezur me qirinj të thjeshtë dhe e dekoruar me piktura dhe ikona të lashta. Në penumbrën e kësaj shpelle është e pamohueshme sugjerimi dhe shenjtëria e fortë që perceptohet. Një vend i zhytur në histori dhe shenjtë, i cili krijon frikë tek vizitorët më të përkushtuar. Shpella E Zbulesës është një histori jo vetëm për Patmosin, por Për Krishtërimin në të gjithë botën.